Wegańskie Rafaello z kaszy jaglanej


Pralinki Rafaello to jedne z najpyszniejszych słodyczy jakie znam.
Niestety od paru ładnych lat ich skład nie jest dla mnie satysfakcjonujący.
Emulgatorom i utwardzonym tłuszczom mówię zdecydowane NIE!
Dlatego postanowiłam "utoczyć" te pyszne, wegańskie i przy okazji bezglutenowe maleństwa. 
Masz ochotę?
Zapewniam, że przepis jest na prawdę ekspresowy w wykonaniu. 
Wegańskie Rafaello
/ przepis własny, składniki na ok. 35 sztuk/

- 1 woreczek (100 g) kaszy jaglanej
-  2 puszki (800 ml)  mleka kokosowego
-  100 g wiórków kokosowych
-  3 łyżki syropu z agawy (można dać więcej, w zależności od potrzeby)
- 1 kieliszek likieru Malibu lub aromatu kokosowego
  
dodatkowo:
- 35 sztuk blanszowanych migdałów
- 100 g wiórków kokosowych (do obtoczenia)

Kaszę podprażam na suchej patelni, pilnuję, aby się nie przypaliła.
Przelewam ją dużą ilością wody na sitku o drobnych oczkach.
Mleko wlewam do garnka z grubym dnem, dodaję kaszę i gotuję wszystko przez około 25 minut na wolnym ogniu- kasza musi wyraźnie zgęstnięć, ale nie może być za sucha.
Po tym czasie dodaję wiórki kokosowe i likier- mieszam.
Następnie wlewam syrop z agawy i znów wszystko dokładnie mieszam. Całość odstawiam na około 2 h do ostygnięcia.
Po tym czasie lepię z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą nadziewam migdałem i obtaczam w kokosie.
Układam na specjalnych papilotkach do pralinek i odstawiam na 1 h do lodówki.
Smacznego!:)
Uwagi:
Jeśli śledzisz mojego bloga od dawna. to na pewno rzucił Ci się w oczy przepis na ciasto Rafaello (bez pieczenia) oraz na te pralinki.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie