Cytrynowe mini mazurki


Dziś przybywam z przepisem na pyszne i soczyste wielkanocne mini mazurki, które przygotowałam wspólnie z cukrem Diamant.
Odbiegają nieco od klasycznych, ale kto powiedział, że w Święta nie można troszkę poszaleć?  Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Owszem trzeba troszkę postać przy kuchni, żeby ukręcić domowy lemon curd oraz przygotować kruche spody, ale zapewniam, że warto!
W końcu Wielkanoc jest raz w roku :-)


Cytrynowe mini mazurki
/ przepis własny, składniki na 10-12 sztuk/

kruche ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 125 g schłodzonego masła 
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 3-4 łyżki cukru kryształu Diamant
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- szczypta soli

krem cytrynowy:
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- 2-3 łyżki cukru gruba rafinada Diamant
- 3 jajka
- 50 g masła

dodatkowo:
- 1/2 szkl.  płatków migdałowych
- plasterki cytryny

do przygotowania foremek:
- 1 łyżka oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła
- 1 łyżka bułki tartej 

Na początku zagniatam kruche ciasto.
Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam jajko, dodaję otręby i ekstrakt waniliowy.
Składniki siekam za pomocą noża i szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i wkładam na 30 minut do zamrażalnika lub na 1-2 h do lodówki (na najniższą półkę).
W tym czasie przygotowuję foremki na tartaletki, smaruję je olejem lub masłem i posypuję je bułką tartą.
Gdy ciasto kruche będzie się chłodzić, przygotowuję krem.
Wszystkie składniki umieszczam w rondelku o grubym dnie, gdy masa zacznie bulgotać mieszam ją przez ok. 5 minut. To bardzo ważne! Następnie przecieram całość przez sitko za pomocą łyżki.
Odstawiam i czekam, aż całkowicie wystygnie- wówczas wyraźnie zgęstnieje.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję placek o grubości ok. 4-5 mm i wycinam z niego okręgi nieco większe od średnicy foremek, wykładam ciastem, nakłuwam i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
 Piekę je przez 12-13 minut, do momentu, aż ładnie się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiam je do całkowitego ostygnięcia.
Schłodzone dekoruję cytrynowym kremem, podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz plasterkiem cytryny.
Smacznego!






2 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie