Czekoladowe ciasto z burakami i orzechami


Bardzo lubię przemycać w słodyczach warzywa. Dziś przyszła pora na buraka.
Ciasto z tego przepisu wychodzi miękkie, wilgotne, mocno czekoladowe i przyjemnie chrupiące.
Coś pomiędzy brownie, a murzynkiem.
Polecam Wam tę recepturę bardzo, ja jutro piekę kolejną porcję :)
Czekoladowe ciasto z burakami i orzechami
 / przepis własny, składniki na keksówkę o dług. 21 cm/

- 150 g mąki pszennej
- 100 ml mleka roślinnego np. migdałowego
- 75 g cukru
- 50 ml oleju
- 1 jajko
- 1 ugotowany i starty na tarce burak
- 2 łyżki kakao (bez cukru)
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli

dekoracja:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Do miski wsyp mąkę, dodaj sodę, kakao, cukier, sól, wbij jajka, wlej mleko i olej.
Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Następnie wsyp rodzynki, startego na tarce o dużych oczkach ugotowanego buraka  i  posiekane orzechy.


Keksówkę ( moja miała wymiary 26 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem.
Piecz 25 minut w 180 stopniach C.
Wystudź. Polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, posyp orzechami.
Smacznego!



Co mogę dodać jeszcze do tego ciasta?

Oczywiście jest to kolejny, elastyczny przepis.
Ciasto możesz wzbogacić alkoholem np. rumem czy wiśniówką.
Zamiast orzechów nadadzą się też oczywiście płatki migdałowe/kokosowe/pestki dyni lub w wersji mniej dietetycznej- czekoladowe groszki.
Jeśli jesteś uczulona/y na gluten zastąp zwykłą mąkę pszenną, mąką bezglutenową.
Jeśli chodzi o dodatek gotowanego i startego na tarce buraka, to spokojnie możesz wymienić go na puree z dyni czy też startą, świeżą cukinię etc.



11 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Również uwielbiam dodatek warzyw w ciastach :) Zwłaszcza takich :) Muszę wyprobować to ciasto jak najszybciej. Mam pytanie - na jakich oczkach należy zetrzeć buraka?

    OdpowiedzUsuń
  2. warzywa w ciastach <3 super!

    ps. zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pięknie się prezentuje :)
    Szkoda, że burak to takie niedocenione warzywo.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Fakt, to jedno z lepsiejszych połączeń :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności ależ mi smaka narobiłaś...

    OdpowiedzUsuń
  6. warzywa w cieście świetnie się sprawdzają, czy marchew, czy cukinia albo i seler, każde smaczne :) z burakiem nie tylko apetycznie wygląda, ale pewnie i też zachwyca właśnie smakiem - trzeba spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto.
    Lubię ciasta z warzywami - buraki, marchew, cukinia - super sprawa.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie. U mnie z tyłu głowy już gdzieś tam każe o sobie przypomnieć ciasto fasolowe i chyba w końcu je zrobię;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Olciku bajeczne ciasto:). Lubię warzywa w wypiekach:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam, ciasto przepyszne, dziękuję za przepis, nigdy bym po taki nie sięgnęła sama z siebie,chociaż próbowałam już ciast warzywnych :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie