Frappe, czyli mrożona kawa




Nie wiem jak to się stało, ale przez tyle lat prowadzenia bloga nie udało mi się wrzucić przepisu na kawę, którą bardzo często robię.
Cafe Frappé , czyli grecka mrożona kawa idealna na upały.
Podobno została przypadkowo wynaleziona w Grecji, przez pracownika pewnego koncernu, który nie posiadając wrzątku wymieszał kawę z zimną wodą. I tak oto powstał napój, który stał się szlagierem wszystkich greckich kawiarni.

Frappe

/ składniki na 2 kawy/

-   3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-  200 ml mleka (używam mleka 2 lub 3,2%)
- 300 ml zimnej wody
-  1 łyżeczka syropu z agawy (można zastąpić cukrem lub płynnym miodem)
-  4-5 kostek lodu


Moją kawę przygotowuję w blenderze.
Do kielicha blendera wlewam wodę, mleko, syrop z agawy, dodaję kawę oraz kostki lodu. Zamykam wieczko i miksuję przez kilkadziesiąt sekund na najwyższych obrotach.
W ten sposób otrzymuję pyszną kawę z dużą ilością pianki.
Przelewam ją do szklanek i podaję ze słomkami.

Na zdrowie! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

5 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Uwielbiam mocną mrożoną kawę. Stawia na nogi w takie upały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :-) idealnie pasuje na upały!

      Usuń
  2. Dokładnie taka kawa marzyła się nam dziś w pracy.. Szkoda tylko że nie było jak jej wykonać ;) Ale na pewno skorzystamy z przepisu w weekend ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką kawę! :) szczególnie w upalne dni jak dziś ;)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie