Kokosanki


Kto nie zna tych leciutkich jak piórko ciasteczek?
Uwielbiam je za to, że można przygotować je w 15 minut. I nie.. nie jest to czas jaki potrzebuje profesjonalny cukiernik :-)
Wystarczy ubić białka, połączyć je z resztą składników, wstawić do piekarnika i gotowe!
Dodatkowo mogą je jeść osoby uczulone na gluten. 


Kokosanki

/przepis własny, składniki na 12 sztuk/

- 3 małe białka
- 1 łyżka mąki z amarantusa 
- 75 g cukru pudru 
- 125 g wiórków kokosowych
- szczypta soli


W misce ubijam białka ze szczyptą soli.
Cukier puder przesiewam przez sitko i łączę z mąką.
Dodaję powoli do sztywnej masy białkowej i miksuję aż składniki się połączą.
 Na samym końcu wrzucam wiórki kokosa, chwilę mieszam.
Płaską blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i za pomocą łyżki do lodów formuję 12 kulek, zachowując między nimi minimum 3 cm odstępy.
Włączam piekarnik z termoobiegiem na 170 stopni C. i piekę ciastka przez 12- 15 minut.
Zdejmuję z blaszki po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego! :)





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

__________________________________________________________

5 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Kobieto! smak dzieciństwa mi fundujesz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najprostsze smaki zwykle najbardziej cieszą. Jestem pod ogromnym wrażeniem jakości zdjęć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Może być zwykła mąka ?;-)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie