Wpisy

Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami

Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami

25.02.2011 Waniliowa Chmurka 28 komentarzy

Zakochałam się.. tym razem w przepisach mistrza M. Roux. Upiekłam babeczki z kremem cukierniczym, kiwi i pomarańczą na spodzie z ciasta kruchego (takiego jak do ciasteczek). Były pyszne. Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami (  4 sztuki) …

Dalej
A gdy nie piekę słodkości, to...

A gdy nie piekę słodkości, to...

24.02.2011 Waniliowa Chmurka 20 komentarzy

.. zajmuję się bułkami.  Po przepisy już niebawem zapraszam do Galerii Chleba . Ps: Zaraz wstawiam do pieca !:) ______________________________♥______________________________

Dalej
Makaron dla zabieganych

Makaron dla zabieganych

23.02.2011 Waniliowa Chmurka 13 komentarzy

Czyli makaron spaghetti z pomidorami i czarnymi oliwkami, pycha! dla 2-3 osób: - 280 g makaronu spaghetti - 500g pomidorów pelati z puszki - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy - 1 cebula czerwona - 2- 3  łyżki czarnych oliwek -  sól, pieprz, oregan…

Dalej
A tak jest na wsi

A tak jest na wsi

22.02.2011 Waniliowa Chmurka 14 komentarzy

Mróz szczypie w policzki, słońce oślepia oczy, - 18 (zimno).  W lesie oprócz przysypanych gałęzi drzew, skrzypiącego i błyszczącego jak brokat śniegu pod nogami, tropów zwierząt, trzech przebiegających nam drogę dzików i spłoszonej sarenki na skr…

Dalej
Ciasto jak delicje

Ciasto jak delicje

20.02.2011 Waniliowa Chmurka 29 komentarzy

Czekoladowe ciasto pachnące jak pomarańczowe delicje. Przepis od Nigelli ze zmianami Moimi i Liski . Serdecznie polecam na takie dni jak teraz, z mrozem i śniegiem. Ciasto czekoladowo-pomarańczowe 150 g masła 2 łyżki golden syrup (użyłam  tak …

Dalej
Szarlotka spod samiućkich Tater

Szarlotka spod samiućkich Tater

19.02.2011 Waniliowa Chmurka 23 komentarze

Po ostatnich dniach przepełnionych oślepiającym, ostrym słońcem przyszedł czas na biało- szare dni. Także po niedawnych niefortunnych zdarzeniach przyszedł czas na te milsze, lepsze, w pewnym sensie spokojniejsze. Parę dobrych słów, spotkań, trochę…

Dalej
Penne all' arrabbiata

Penne all' arrabbiata

17.02.2011 Waniliowa Chmurka 15 komentarzy

Tak właśnie! Makaron chodzi za Mną non stop. Pewnie to sprawka żelaza, magnezu albo cynku na które (jak zapewne każdy doskonale wie) zapotrzebowanie w przedwiośniu znacznie wzrasta, dlatego dziś ugotowałam... Penne all' arrabbiata* od Lis…

Dalej
Wpadnij na kopytka

Wpadnij na kopytka

16.02.2011 Waniliowa Chmurka 34 komentarze

Pełnoziarniste kopytka posypane serem - pół kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę (najlepiej dzień wcześniej) - ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - sól, pieprz - masło ( do podsmażenia kopytek) - se…

Dalej
Kruchość serca

Kruchość serca

14.02.2011 Waniliowa Chmurka 36 komentarzy

W końcu znalazłam przepis idealny na kruche ciasteczka, które doskonale dają się formować i nie odkształcają się podczas pieczenia. Dodatkowo w mojej recepturze nie ma ani grama środków spulchniających, bo i po co? Dziś serduszkowe,  z groszkami cze…

Dalej
Ptysie w trzech odcieniach

Ptysie w trzech odcieniach

13.02.2011 Waniliowa Chmurka 27 komentarzy

8 marca minie rok odkąd nabyłam podręcznik dla domowych cukierników. "Desery"  Pierre'a Hermé   to pozycja zdecydowanie nie potrzebująca poleceń, sama broni się doskonałymi przepisami (zresztą pisałam o niej już tu ). Dziś wypróbow…

Dalej
Wafle przekładane krówką

Wafle przekładane krówką

12.02.2011 Waniliowa Chmurka 14 komentarzy

A niebawem więcej przepisów "z serduszkiem". ______________________________♥______________________________

Dalej
Kurczak w Gold Flakes

Kurczak w Gold Flakes

08.02.2011 Waniliowa Chmurka 23 komentarze

Dziś coś dla amatorów kurczaka we wszelkich postaciach. W posypce z krakersów *, chipsów, słonych paluszków,płatków owsianych, płatków kukurydzianych .. istnieje tyle kombinacji, ile smaków. Dziś wersja na słodko- ostro, w płatkach śniadaniowych Gol…

Dalej
Śniadanie:Dziś Światowy Dzień Nutelli

Śniadanie:Dziś Światowy Dzień Nutelli

05.02.2011 Waniliowa Chmurka 32 komentarze

Kto by nie lubił brązowego kremu orzechowego, który nie wymaga przechowywania w lodówce, świetnie krzepi i wcale tak sztucznie (jak pozostali jego przyjaciele) nie smakuje? Dziś  święto nutelli , u Nas w domu uczciliśmy je bułeczkami. …

Dalej
Kluska śląska

Kluska śląska

03.02.2011 Waniliowa Chmurka 26 komentarzy

Przypomniała mi się legenda.. "Kto jeszcze o tym nie wie, niech zapamięta. O kluskowej bramie jest jedna legenda, A powstała ona w mieście Wratisława. Zapraszam od dzisiaj do miasta Wrocławia. Konrad i Agnieszka bardzo się kochali. Oboje za s…

Dalej

jestem na instagramie